Římskoprávní kořeny nabytí vlastnického práva přírůstkem v návrhu tereziánské kodifikace soukromého práva a v navazujících revizních osnovách - Šmídová Malárová, Lenka (Publications of the Masaryk University, theoretical series, editions Scientia, 2025)
Monografie představuje výsledky právněhistorické a romanistické analýzy právní úpravy nabývání vlastnického práva přírůstkem (akcesí) v návrhu tereziánské kodifikace soukromého práva z roku 1766 a v navazujících osnovách Hortenově (1776), Martiniho (1796) i finální Zeillerovy, na jejímž základě byl v roce 1811 vydán Všeobecný zákoník občanský (ABGB).
Keywords: Codification du droit; Droit des biens; Droit romain; E-knihy; Elektronické knihy; Knihy; Property law; Propriété; Právní dějiny; Soukromé právo; Vlastnické právo; Čítárna; římské právo

COFOLA 2024: Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců. Část 1, Daňové právo v proměnách času - Czudek, Damian (Acta Universitatis Brunensis Iuridica Editio Scientia, 2024)
Sborník příspěvků zabývajících se aplikací a interpretací daňového práva, tvorby daňového práva ve smyslu jeho stability a předvídatelnosti, jak z pohledu daňových subjektů (zejména podnikatelů, ale i fyzických osob nepodnikatelů, ale také státu a jemu podřízených organizací (z pohledu předvídatelnosti příjmů do veřejných rozpočtů a stability veřejných financí).
Keywords: Droit fiscal; E-knihy; Elektronické knihy; Fiscalité; Knihy; Tax law; Čítárna

COFOLA 2024: Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců. Část 2, Výzvy současné sociální politiky - Komendová, Jana; Smejkal, Michal; Tomášková, Eva; Janovec, Michal (Acta Universitatis Brunensis Iuridica Editio Scientia, 2024)
Bezprostřední návaznost pracovněprávních vztahů při posuzování nároku na dovolenou Sociální pojištění a dohoda o provedení práce dle konsolidačního balíčku Implementuje česká právní úprava dostatečně požadavky práva evropské unie na institut zkušební doby? Výzvy sociálnej politiky v kontexte dane z nehnuteľností Lege artis v ohrožení? Výpověď bez udání důvodu aneb jak zvýšit flexibilitu českého pracovního trhu Slovenská právna úprava ochrany oznamovateľov protispoločenskej činnosti z pohľadu rovnakého zaobchádzania v zamestnaní Rovné odměňování zaměstnanců ve skupině společností pohledem českého a evropského práva Výpověď bez udání důvodu jako hybatel pracovního trhu? Prioritizácia manželstva v práve sociálneho zabezpečenia Jak oběti domácího násilí propadávají systémem sociálního zabezpečení Sociální fondy: Co přinášejí zaměstnancům vysokých škol? Revize sociálních dávek Nesezdané soužití – přehlížená sociální realita?
Keywords: Agreement on Work Activity; Agreement on Work Performance; Directive; E-knihy; Elektronické knihy; Immediate Continuity; Knihy; Leave; Čítárna

COFOLA 2024: Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců. Část 5, Dopravní a přepravní právo v mezinárodním a evropském rozměru - Křepelka, Filip; Richterová, Anna (Acta Universitatis Brunensis Iuridica Editio Scientia, 2024)
Problematika kontrolního vážení v České republice Trestání přestupků v dopravě v evropském rozměru Zajištění dostatečné dopravní obslužnosti Elektromobily jako údajné bezpečnostní riziko v parkovacích domech. Má právo nějak reagovat? AI v oblasti silniční dopravy
Keywords: E-knihy; Elektronické knihy; Knihy; Čítárna

COFOLA 2024: Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců.. Část 8, Regulace, dohled a inovace na finančních trzích a v bankovním sektoru - Schweigl, Johan; Holubářová, Nikol (Acta Universitatis Brunensis Iuridica Editio Scientia, 2024)
- Právní aspekty zavedení Centrální bankovní digitální měny (CBDC) v Evropě: výzvy a; - Novinky ve světě fintech; - Riziko praní špinavých peněz v kryptoprostoru; - Povolenie na poskytovanie služieb kryptoaktív podľa nariadenia MiCA – vybrané regulačné aspekty v podmienkach Slovenskej republiky; - Nekalé obchodní praktiky a nekalosoutěžní jednání v bankovním marketingu; - Finančné inovácie ako determinant súčasnej a anticipovanej regulácie na finančnom trhu v kontexte neoprávneného podnikania; Outsourcing marketingových aktivit v bankovním sektoru; Několik poznámek k dlouhodobému investičnímu produktu.

COFOLA 2024: Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců. Část 3, Aktuální otázky náhrady škody - Schweigl, Johan; Holubářová, Nikol; Janovec, Michal (Acta Universitatis Brunensis Iuridica Editio Scientia, 2024)
Sborník příspěvků z konference. OBSAH - Kdo odpovídá za škodu způsobenou zvířetem? Otázka odpovědnosti a náhrady škody ve vztahu k živočišné říši - Náhrada nemajetkové újmy na zdraví: smíření s Metodikou, návrat k prováděcím předpisům nebo třetí cesta? - Náhrada škody v případech věcí, které jsou předmětem zvláštní obliby - Náhrada škody v případě neprodejnosti výrobků obsahující hhc látky a celkový dopad na podnikání jednotlivců - Právo na zadostiučinění v souvislosti s rozhodováním orgánů družstva - Újma způsobená neprodloužením života závažně nemocné osoby
Keywords: E-knihy; Elektronické knihy; Flipbook; Knihy; Masarykova univerzita; Munipress; Čítárna