İslam borçlar hukuku açısından ticari ihtilafların çözümünde 'Arabuluculuk' - Almasri, Raed (Ankara Üniversitesi, 2022)
Bu tez, anlaşmazlıkları çözmede arabuluculuk konusunu ele almaktadır. Arabuluculuk konusu ticari mali muamelelerdeki anlaşmazlıklar ile sınırlıdır. Dolayısıyla tez ailevi anlaşmazlıklardaki nafaka gibi diğer mali anlaşmazlıklara değinmemektedir. Tez konusu fıkhi açıdan ele alındığı için, dört fıkhi mezhebin konuyla ilgili görüşleri, mukayeseli olarak işlenmiş, mezhepler arasında ihtilaf ve ittifak edilen noktalar ele alınmış ve görüşler arasında tercih yapılarak ortaya konulmuştur. Tez; bir mukaddime, üç bölüm, bir sonuç ve kaynakçadan meydana gelmektedir. Mukaddime de tezin planı, fihrist ve içerik ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde; arabuluculuk kavramının tanımı ve meşruiyeti, ikinci bölümde; arabuluculuğun rükünleri ve arabuluculukla ilgili hükümler ve şartlar, üçüncü bölümde ise; arabuluculuğun sonuçları ve etkisi ele alınmıştır. The dissertation aims to cover the subject of mediation in dispute resolutions exclusively in commercial disputes. Therefore, the research does not cover mediation in other disputes such as domestic disputes even when it's related to financial matters such as alimony. The research also studies mediation in commercial disputes from a jurisprudential perspective. Hence the jurists' opinions are presented and analyzed in a comparative approach to show its similarities, differences and present a jurisprudential preference. The dissertation is presented in an introduction, three chapters, a conclusion followed by the list of references and resources. The introduction provides an insight into the research contents and methodology. The first chapter discuss the definition of mediations and its legitimacy. The second chapter tackle the main pillars of mediations and clarify its ruling and conditions. Finally, the third chapter view the results of mediations and its expected impacts.
Keywords: Arabuluculuk; Borçlar hukuku; Commercial disputes; Incompatibility; Islamic law; Law of obligations; Mediation; Ticari uyuşmazlıklar; Uyuşmazlık; İslam hukuku